Renovera hemmet – intressanta detaljer

När det gäller inredning heter det ofta att ”det är de små detaljerna som gör helheten”. Visserligen är det viktigt att färg och form passar ihop med varandra men det går lätt att förstöra denna helhetskänsla med helt fel beslag. Detta oavsett om det gäller knopparna på köksluckorna eller haspen till förrådet. Beslagen kan ses som pricken över i:et som både kan lyfta och sänka helheten.

vintage kistaNär man renoverar hemmet bör man därför tänka över vilka beslag som ska användas lika mycket som vilken färg det ska vara på vitvarorna eller vilket sorts trä som golvet ska vara av. De som renoverar ett äldre hem kan med fördel lyfta fram den gamla känslan av rustikt och rejält även om det sker med nyproducerade beslag. Märlor kan sättas upp och skapa byglar för att hänga upp större saker och självklart ska en kasthake i smide användas för att låsa toalettdörren. Även gångjärn till dörrar finns i en rad olika modeller som ser ut som de gjorde för hundra år sedan.

Däremot upplever många att de lätt förstör det äldre känslan i huset när man renoverar. Allt material är nytt och beslagen blänker och vittnar om att de inte är speciellt gamla. Ett alternativ är då att köpa beslag som är tillverkade för att se äldre ut. Det finns tex skålhandtag (vanligt förr) i antik mässing. Det är mässig som behandlats på ett sätt som gör att handtaget ser ärgat ut av tidens tand. Även järnprodukter finns på marknaden som har detta gamla utseende.

När hemmet renoveras behöver det alltså inte betyda att allt ska se helt nytt ut. Det kan lika gärna vara en renovering som höjer standarden men som behåller känslan från förr.