Att måla om ett rum kan vara ett både snabbt och effektivt sätt att skapa en helt ny känsla och bättre kunna reflektera den stil man satsat på. Men det är alltid bäst att tänka sig för när man påbörjar ett sådant projekt.
Först och främst behöver man ju tänka på hur lång tid det kommer att ta att måla om rummet. Det kan ju lätt behövas mer än ett varv och under tiden kommer ju rummet vara mer eller mindre obrukbart. Man behöver ju också veta hur mycket tid man själv kan lägga ned på detta och om det är smartare att anlita något för jobbet. Titta in hos Måleri Väst AB för att se vad en målare kan göra för en och ta beslut om detta efteråt.
Väljer man att göra jobbet själv behöver man självfallet ytterligare tips för att få ett bra resultat. Till att börja med kan arbetet skilja sig beroende på om man målar på en målad eller tapetserad vägg. Många tapeter kan man måla direkt på, det viktiga är att den sitter ordentligt och inte börjat lossa, annars finns risken att den släpper under målningen eller efteråt. Då är det bättre att riva tapeten först. Beckers har en bra video och artikel som beskriver detta snabbt och enkelt.
Att måla på en målad vägg känns ju som något väldigt självklart, men det kan ofta vara bra att måla med samma typ av färg som redan använts. Det undviker att den gamla färgen reagerar på något underligt eller otrevligt sätt med den nya. Man kan ofta ta reda på detta genom att vattentesta den gamla färgen:
- En färg som löses av vatten är i regel en limfärg
- En färg som blir mörkare när den kommer i kontakt med vatten är nog en kalkfärg.
- En färg som blir knottrig på ytan är sandfärgsgrängad.
- En färg som inte reagerar alls på vatten kan vara en latex-, alkyd- eller oljefärg.
Och oavsett om man målar på tapet eller målad vägg är det minst lika viktigt att göra en grundligt förarbete innan man sätter igång. Det kan ofta vara skillnaden mellan ett bra och dåligt slutresultat.