Dags att renovera

Alla kommer vi till punkten då hemmet behöver renoveras. Oavsett om det är kakel i badrummet eller parkettgolv i vardagsrummet som behövs så finns det en del att tänka på.

renoveraDet första man bör tänka ut är vilket budget man har. Det är väldigt lätt att börja i andra ändan och fundera på vad man vill ha gjort. Men mycket vill ha mer brukar det heta och listan blir ofta mycket lång. När man sedan får en offert på det inser man även att det kostar en hel del att renovera. Med en färdig budget är det tydligare vilka ramar man har.

Det andra är att fundera på en prioriteringsordning. Vad är viktigast? Vad kan man vänta med något år? Genom att kombinera budgeten med listan så kan man börja uppifrån och sedan pricka av del för del i renoveringen till pengarna är slut.

Tredje steget är att kontakta företag som kan lämna in offerter. Det man bör tänka på i detta fall är att hålla sig kända företag eller företag som man blivit rekommenderad av vänner att använda. Att enbart titta på priset när det gäller större renoveringar är alltså inte något som rekommenderas. Det kan man möjligtvis göra när det gäller enklare konstruktioner men inte om det är badrum eller andra byggnationer där det är extremt viktigt att det blir rätt.

För att få rättvisa offerter bör man skrivit ner mycket tydligt vad det är man vill få gjort. Det är annars lätt att offerterna ser olika ut vilket gör det nästintill omöjligt att jämföra dem. Ska du eller företaget köra bort soporna efteråt? Är priset med eller utan material? Före eller efter RUT-avdrag?

Så visst är det mycket man behöver tänka på vid renovering. Beslut som är betydligt tråkigare att ta än att välja färg på tapeten och bestämma sig för vilken dusch man vill ha.