Entréskyltar

Om man jämför med hur det var förr och hur det brukar se ut nu för tiden i Sverige har skylten inte samma plats i det allmänna rummet. Visserligen finns det mycket uppsatt information om man är bilist eller åt vilket håll man ska cykla för att komma till en särskild stadsdel, men därefter tar det stopp. Förutsatt att det inte handlar om att ta sig från en plats till en annan så är det glesare med uppsatt information.

Visst ser man så kallade gatupratare för att få oss intresserade av vad som finns i en butik men det är inte samma sak, det är helt enkelt inte klass. Förr i världen var det tydligt exponerat i entrén till olika byggnader för att man skulle veta vad man kunde förvänta sig när man kom in. Det var enkelt att överblicka var barberaren höll hus, var någonstans apoteket hade sina lokaler och att grosshandlaren låg runt hörnet. Detta är något som borde återföras i vårt moderna samhälle. Neonskyltar, stora digitala skärmar och gatupratare i alla ära men en klassisk skylt gör ett bättre intryck.

homesweethomeMånga av dessa skyltar som man använde sig av förr var gediget gjorda. Detta har gjort att många av dem har klarat sig genom åren med enbart mindre skador. Dessa skyltar värderas mycket högt och kan gå för stora summor på auktioner. Anledningen till att de är så eftertraktade är att många tycker om att ha dem i hemmet som dekoration. Om man inte tycker det är lika viktigt att ha ett original kan man köpa en modernare kopia.

Skyltar man använder i hemmet behöver inte ha någon längre historia bakom sig heller. De kan istället ha en praktisk funktion. Har man mycket besök hemma kan det vara en god idé att visa vart toaletten är. Eller om man snyggt vill visa var verktygen för trädgården är förvarade, då kan man spika upp något som visar det tydligt. Något som också blivit populärt på senare är att ha olika typer av ordspråk i hemmet. Istället för att måla text för hand eller köpa en tapet med dessa ordspråk kan de enkelt sättas upp på en skylt.