Belysning i hemmet

När det kommer till belysning i hemmet finns det vissa saker att beakta särskilt. Det handlar i grund och botten om att man ska veta vilken typ av aktiviteter som ska göras i det rum som ska belysas. Det finns inga generella regler egentligen då familjers behov kan se olika ut, men vet man vad rummet ska användas till vet an också vilken typ av lampa som ska pryda utrymmet.

Hallen

Om man börjar i hallen så är det en viss skillnad om man lever med eller utan barn och även hur gamla ungarna är. För vuxna behöver man enbart tillräckligt med ljus för att ha en uppfattning om vart skohyllan är och var man ställde skohornet efter att ha använt det senast. Det är sällan som man gör annat än klär på sig inför utgång eller att man tar av sig efter att ha kommit in.

Annorlunda är det för familjer med små barn som ännu inte klarar av att ansvara för att klä på sig själva. Där behöver man ha ett tillräckligt stark ljus för att se att alla knappar sitter på rätt plats och att höger och vänster sko sitter på rätt fot. Därför är starkt riktat ljus svårt för föräldern då lampan som används måste tända upp hela området.

Vardagsrummet

vardagsrumNär det kommer till vardagsrummet är det många som vill att det ska vara en hög mysfaktor. Felet som ofta begås är att man hoppas och tror att enbart en lampa räcker. Eller att man kan lösa det med hjälp av en dimmer. Det enklaste sättet att få ett bra ljus är att ha flera ljuskällor med ett mjukt ljus. Självfallet behöver man även en lampa som verkligen belyser allt när det är dags för sällskapsspel eller liknande men den täcker inte alla behov.

Köket

I köket ska man både kunna ha det mysigt och arbeta med vassa knivar. Med andra ord så ändras behovet beroende på vilken aktivitet som ska utföras. Många har lampor med lysrör installerade i lägenheten och det må vara praktiskt men det är inte särskilt vackert. Om möjlighet finns så passa på att byta ljuskälla. Det kommer göra stor skillnad i hur utrymmet upplevs.