Marmorn är tillbaka

Marmor är i grunden kalksten som bildats genom att stenen utsatts för höga tryck och höga temperaturer under de tidigare geologiska perioderna. Det tillhör de allra äldsta och populäraste inredningsmaterialen. Särskilt romarna använde flitigt detta material när de byggde sina berömda monument.

Marmorbad

Den kanske mest kända marmorn kommer från staden Carrara i Toscana i norra Italien där marmorbrotten kan ses på långt håll. Marmor kan vara ganska dyrt. De högre priserna betalas ofta för sådan marmor som har en mer enhetlig färg. Det vanligaste är dock att marmorn har många skiftande färger (därav begreppet marmorerad) vilket uppskattas av många också. Priserna på den marmorerade marmorn är också mer överkomliga för de flesta. Man behöver dock inte åka till Italien för att finna marmor. I Sverige finns till exempel Ekebergsmarmor (Närke) och Kolmårdsmarmor (Östergötland) som används flitigt för olika ändamål i såväl privat som offentlig miljö.

Inred med marmor

För den som vill göra en diskret men stilfull trendmarkering kan det vara idé att använda marmor som material i köksbänkarna. Förutom en uppenbar elegans har man också skapat en bänk av hög kvalitet som det alltid kommer att kännas trevligt att jobba på. Annars så är det förstås vanligast att använda marmor till golv och väggar, vilket förstås passar extra bra om man skaffat sig en köksbänk i marmor.

Vill du ha inspiration? Här kan du finna både marmor och annan natursten som du kan snygga till hemmet med. Vi kan även finna marmortrenden i mer portabla inredningsprylar i hemmen. Ett av de mera populära användningsområdena för marmor är i bordsskivor för kaffebord och vardagsrum som du kan se här, men det är också intressant att notera att marmorn används för betydligt mindre inredningsdetaljer än bord och bänkar. Både ljusstakar och lampfötter i marmor har kunnat skådas på marknaden. Här kan du dessutom fynda imitationer som ser ut precis som marmor, men både är betydligt lättare i handen och mer plånboksvänliga.